fbpx
Gewoonten

Blogposts

Overtuigingen

Overtuigingen

Iedereen heeft ze, overtuigingen. Over onszelf, over anderen, of over wat je hoort te doen in bepaalde situaties.Veel van deze overtuigingen hebben we onbewust. Die

Lees verder »
Gewoonten

Gewoonten

Pas je gewoonten aan en bereik wat je wilt! Herken je dat? Je weet best wat er moet gebeuren om te veranderen, maar toch doe

Lees verder »
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gewoonten

Pas je gewoonten aan en bereik wat je wilt!

Herken je dat? Je weet best wat er moet gebeuren om te veranderen, maar toch doe je het niet. Je weet best dat je die zak chips niet moet leegeten als je wilt afvallen, of dat je beter een rondje kan hardlopen dan weer een film op Netflix te kijken.
We weten het allemaal zo goed, maar waarom doen we het dan niet?

Op elk moment van de dag maken we keuzes. En als de keuze er is, is het op een zwak moment heel verleidelijk om voor iets te kiezen wat op de langere termijn niet het meest verstandig is, maar wat op de korte termijn wel gelijk bevrediging biedt.
Heel menselijk.

Wat kan je hier dan aan doen? Gewoonten zijn hierin een heel belangrijk onderdeel. Gewoonten zijn dingen die je doet, zonder er bij na te denken. Je merkt het zelf vaak niets eens, maar de hele dag door doe je onbewust allerlei handelingen, gewoon omdat je ze altijd doet.

Tandenpoetsen, handen wassen na een toiletbezoekje, je veters strikken nadat je je schoenen hebt aangetrokken. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Als we over alle keuzes die we gedurende de dag moeten maken steeds bewust moeten nadenken, maken we het onszelf onnodig ingewikkeld.
Daarom bestaan er gewoonten. Je hebt jezelf bepaalde handelingen aangeleerd en die voer je vaak onbewust uit.

VOORBEELD:
Noor is 34 en rookte al sinds ze 16 is. Ze is hiermee begonnen om bij het coole groepje te horen op de middelbare school en ze is er nooit meer mee opgehouden. Inmiddels zou ze graag willen stoppen omdat het ongezond is en ze het geld graag voor andere zaken wil gebruiken. Noor rookte vaak uit verveling en uit gewoonte. Zo had ze verschillende momenten van de dag waarop ze, zonder er bij na te denken, naar een sigaret greep. Door zich hier bewust van te worden, én een andere gewoonte aan te leren die ze ter vervanging van het roken heeft gekozen (5x diep ademhalen), is ze nu helemaal van het roken af.

Dit kan jij ook in je eigen voordeel inzetten. Als jij jezelf aanleert om elke dag na je werk gelijk je sportkleding aan te trekken en te gaan sporten, is de kans vrij groot dat je dit na een tijdje automatisch doet. Je denkt er niet meer over na, je doet het gewoon. Omdat je het altijd zo doet.

Ook op je werk kan je dit gebruiken.
Als jij merkt dat je snel gestrest raakt omdat je geen overzicht hebt bijvoorbeeld (een veel voorkomende trigger voor stress), zorg er dan voor dat je elke dag start met het creëren van overzicht.

In mijn coaching sessies werk ik ook vaak met gewoonten. Juist omdat ze zo goed vóór je kunnen werken.

Kijk eens naar je eigen routines en probeer te achterhalen welke gewoonten jij hebt.

Welke gewoonte zou jij willen veranderen?