fbpx
Ontspanning

Blogposts

Ballen hoog houden

Ballen hoog houden

Anno 2020 is het bijna normaal dat je als volwassene zelf alle ballen hoog kunt houden. Dit is de norm geworden.Jammer, want als het hooghouden

Lees verder »
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ontspanning versus spanning

Ontspanning is essentieel in een druk (en misschien wel stressvol) leven. Toch is dit vaak iets wat we als eerste laten vallen als we het druk hebben.
Het lijkt ook logisch, met een vol schema is het aanlokkelijk om in de avonden nog even door te werken, zodat de achterstand wat minder wordt. Op korte termijn kan dit voelen als een goede keuze. Het voelt alsof je daardoor op een later moment meer rust zult hebben.
Maar als je eerlijk kijkt naar je eigen effectiviteit; ben je nog goed gefocust als je na een lange dag geen ontspanning pakt, maar gewoon door werkt? Komt er nog goed werk uit je handen? Of doe je 2x zo lang over een taak die normaal dus veel sneller gaat?

Ons lichaam, en zeker ook onze hersenen, heeft het nodig om te ontspannen.
Het gezegde: de boog kan niet altijd gespannen zijn, is zeker ook op ons van toepassing.
Pak dus ook elke dag meerdere momenten van rust, plan het desnoods in!
En besef, ontspanning is voor iedereen iets anders, de een gaat lezen, de ander tuinieren, hardlopen, mediteren of misschien wel het huis schoonmaken.

Het advies is om na elk half uur 5 minuten te ontspannen. Pak even een kopje thee, staar uit het raam, loop naar buiten, het maakt niet uit wat je doet, als je jezelf maar een momentje van rust gunt. En nee, even op je telefoon scrollen telt niet als ontspanning!
Dit zorgt voor zoveel prikkels dat je hersenen gewoon “aan” blijven staan. Laat je telefoon dus liggen en blijf weg van schermpjes.

Wat ook een goede tip is, zet een uur voordat je naar bed gaat alle schermen uit. Ook de televisie! Zo komen je hersenen al langzaam in de slaapmodus en dit zorgt voor een betere nachtrust. Wat er weer voor zorgt dat je uitgeslapen opstaat en je productiever bent overdag.

Kortom, ontspanning is enorm belangrijk om effectief en efficiënt te kunnen functioneren!

Hoe zorg jij voor ontspanning na een drukke dag?