fbpx
Overtuigingen

Blogposts

Gewoonten

Gewoonten

Pas je gewoonten aan en bereik wat je wilt! Herken je dat? Je weet best wat er moet gebeuren om te veranderen, maar toch doe

Lees verder »
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Overtuigingen

Iedereen heeft ze, overtuigingen. Over onszelf, over anderen, of over wat je hoort te doen in bepaalde situaties.
Veel van deze overtuigingen hebben we onbewust. Die heb je jezelf aangepraat of misschien wel overgenomen van je ouders, grootouders of andere familieleden/vrienden.

Onbewust kunnen die overtuigingen je enorm belemmeren. Ze vertellen je iets wat waarschijnlijk niet eens waar is, maar waar je wel naar handelt.
Bijvoorbeeld: “ik kan niet koken”, “mensen die te laat komen zijn onbetrouwbaar” of “als iemand me niet aankijkt mag hij/zij me niet”.
Dit zijn allemaal overtuigingen die ontstaan zijn door enkele situaties waar jij (onbewust) een bepaalde betekenis aan hebt gegeven.
En wat we daar bovenop dan ook nog eens doen, is dat we constant de bevestiging zoeken om die overtuiging te bewijzen aan onszelf.

Zoals in het geval van de overtuiging “ik kan niet koken”, de kans is groot dat jij alleen de voorbeelden onthoudt waarbij je maaltijd inderdaad niet werd wat je er van had gehoopt. Elke keer als je pannenkoeken aanbranden, de groente te ver doorgekookt is of je saus te waterig, onthoud je dit als een bevestiging van je overtuiging. Alle gelukte pogingen worden vergeten of afgedaan als ‘mazzel’.
Zo bevestig je steeds die overtuiging aan jezelf waardoor deze jouw waarheid is geworden.
Iedereen die jou wil overtuigen van het tegenovergestelde wordt niet gelooft.

Het kan je enorm helpen om eens te kijken welke belemmerende overtuigingen jij hebt. Wees daarbij heel kritisch naar jezelf en geef niet te snel op. Het zijn namelijk niet voor niets onbewuste overtuigingen.
Als je er 1 of meerdere hebt ontdekt, goed zo! Bekijk nu eens kritisch of ze écht waar zijn. Of zijn ze misschien iets waarvan je dénkt dat ze waar zijn.

Het kan je heel veel brengen om hier mee aan de slag te gaan!