fbpx
Prioriteit

Blogposts

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Waar ligt jouw prioriteit?

Een valkuil voor veel vrouwen is dat ze geneigd zijn om andermans belangen boven die van zichzelf te zetten. Dan stel je de belangen van een ander boven die van jezelf.

Je cijfert jezelf als het ware weg, om iemand anders te helpen.
. Structureel geen nee (durven) zeggen op je werk, waardoor je veel meer doet dan alleen je eigen taken.
. Altijd klaarstaan voor vrienden of familie, zodat er minder tijd over blijft voor je eigen gezin.
. Je eigen behoeften ondergeschikt maken aan die van een ander

Op een gegeven moment gaat dit toch knagen. Ook jouw wensen mogen er namelijk zijn. Immers, als jij niet voor jezelf zorgt, hoe doe jij dan de energie op om er voor een ander te zijn?

In het vliegtuig zeggen ze niet voor niets dat je eerst je eigen zuurstof masker op moet zetten voor je die bij een ander opzet.

Waar ligt jouw prioriteit? Bij jezelf, of voornamelijk bij anderen? Is dit in balans?

Veel klachten van burn-out, overspannenheid, stress, uit balans zijn, zijn hierop terug te voeren.

Je zult echt zelf iets moeten veranderen als je dit aan wilt pakken. Kijk eens heel kritisch naar je eigen gedachten en handelingen.
Geloof jij dat je waardering of erkenning moet verdienen door altijd klaar te staan voor anderen? En verwacht je daar stiekem iets voor terug of doe je het belangeloos? Wees daar ook heel eerlijk over naar jezelf. Er zit namelijk altijd winst in voor onszelf als we een ander helpen. Al is het maar het goede gevoel wat het je geeft, dat je iets doet voor een ander. Of dat je er van uit gaat dat de ander dan ook voor jou klaar staat als je dit nodig hebt. Dat maakt je niet egoïstisch, maar het is wel goed om je te beseffen dat dit zo is. Bijna niemand doet iets écht alleen maar voor een ander.

Als je weet waarom je altijd de belangen van anderen boven die van jezelf zet, kan je er mee aan de slag.
Dit is niet iets wat van het ene op het andere moment verandert. Dit heeft tijd nodig.

Ook je eigen opvattingen hierover zullen aangepakt moeten worden. Als je namelijk al jaren tegen jezelf hebt gezegd dat jij geen prioriteit bent, dan ben je dit ook gaan geloven. Onbewust straal je dit dan ook uit, wat het voor anderen ook lastiger maakt om jou op waarde te schatten. En zo beland je in een vicieuze cirkel die je zelf in stand houdt.

Ben jij er aan toe om jezelf prioriteit te maken?
Via mijn contactpagina kan je me een berichtje sturen. Ik help je heel graag om jezelf weer op nummer 1 te zetten!